کارت بازرگانی چیست؟
کارت بازرگانی به مجوزی اطلاق میشود که درصورت دریافت، به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه میدهد تا در زمینه تجارت خارجی و بین المللی فعالیت کنند. این تجارت برون مرزی از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بردارد. بر این اساس، ورود و صدور کالا برای کلیه تجار آزاد نیست و بازرگانانی می توانند مبادرت به ورود و صدور کالا و گذراندن مراحل تجارت کنند که دارای کارت بازرگانی باشد.
اولین گام برای انجام امور تجارتی، طبق ضوابط و قوانین گمرک جمهوری اسلامی ایران، دریافت کارت بازرگانی میباشد.این کارت توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستان ها به نام متقاضیانی که واجد شرایط باشند صادر می گردد. این کارت به دو صورت حقیقی و حقوقی صادر میگردد. مراحل اخذ کارت حقوقی نسبت به نوع حقیقی کمی پیچیدهتر است. این دو کارت به جز موارد مربوط به کالاهای خاص، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
شرایط اخذ کارت بازرگانی
برای دریافت کارت بازرگانی مانند هر مجوز دیگری نیاز به ارائه مدارک و شرایط خاصی است. تجار پس از دریافت تایید عضویت در اتاق بازرگانی محل سکونت خود، میتوانند شرکت خود را در یک دفتر ثبت تجارتی، به ثبت برسانند.و در آن صورت کارت بازرگانی حقوقی به نام مدیر عامل شرکت صادر میشود.
باتوجه به وجود دو نوع کارت ، شرایط گرفتن آنها نیز متفاوت است. برای مثال مدارکی که برای ثبت نام کارت شخص حقیقی لازم است با مدارک لازم برای شخص حقوقی متفاوت خواهد بود.
انواع کارت بازرگانی
در ادامه به بررسی انواع کارت ها و توضیح مختصری پیرامون آنها می پردازیم:
تجاری
هر شخص حقیقی یا حقوقی که دارنده این کارت باشد میتواند در حیطه صادرات و واردات کالاهای مجاز، تجارت کند. این نوع تجارت فعالیت هایی نظیر ثبت سفارش، ترخیص کالا، واردات از مناطق آزاد، صادرات کالاهای مجاز و حقالعملکاری در گمرک را شامل میشود.
خدماتی
کارت بازرگانی خدماتی فقط برای اشخاص حقیقی صادر میشود که مجوزهای لازم برای سرمایه گذاری در عرصه خدماتی را دریافت کرده اند. دارندگان این کارت، صرفا در زمینه خدماتی قادر به صادر و وارد کردن کالا هستند.
تولیدی، صنعتی
اشخاص حقوقی که در زمینه صنعتی و تولیدی دارای مجوز سرمایه گذاری در این زمینه هستند ، قادر به دریافت این نوع کارت بازرگانی هستند. دارندگان این کارت می توانند فقط تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولید خود را وارد نموده و پس از تولید صادر نمایند.
موردی
این نوع از کارت دارای زمان مشخص می باشد که واردکنندگان مبتدی میتوانند برای یک دوره ششماهه با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به صدور کالا اقدام نمایند. این کارت تولید کنندگان که بخواهند ماشینآلات خط تولید، قطعات خط تولید و همچنین لوازم یدکی وارد کنند؛ اما کارت بازرگانی ندارند یا نیاز به داشتن کارت بازرگانی در طولانیمدت ندارند.
شرکتهای تعاونی
این کارت مخصوص شرکتهای تعاونی است و از اتاقهای تعاون دریافت میشود.
سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند
در رابطه با تجارت و بازرگانی و با هدف تسهیل و تسریع ارائه خدمات به تجار و شرکت های تجاری، تاسیس و راه اندازی شده که یکی از آنها سامانه کارت بازرگانی بوده که توسط اتاق بازرگانی، ایران، راه اندازی شده و بازرگانان حقیقی و حقوقی، این امکان را داشته تا با ورود به سایت cscs.chambertrust.ir ، از خدمات غیر حضوری این سامانه بهره مند شوند.
برابر بخشنامه سازمان توسعه تجارت ایران به شماره 99/100/13483، شروع فرآیند درخواست صدور کارت بازرگانی و یا تمدید آن، در سامانه جامع تجارت ایران انجام میشود؛ و ادامه این فرآیند در سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند انجام خواهد شد . برای ورود به باید به آدرس https://www.ntsw.ir/ مراجعه کنند.
همچنین راهبران میتوانند از لینک زیر به سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند وارد شوند: https://cscs.chambertrust.ir/jsp/loginWithUserPassNew.jsp
فرم دال
کلیهی اشخاص حقیقی و حقوقی برای دریافت کارت بازرگانی خود میبایست مدارک و فرمهای مختلفی را هنگام ثبت نام در سایت بارگذاری نمایند تا از مزایای کارت بازرگانی بهره گیرند، یکی از این فرمها، فرم دال کارت بازرگانی میباشد. فرم دال تعهدنامهای است که به موجب آن اشخاص حقیقی و حقوقی میبایستی متعهد شوند که براساس شرایط و ضوابط گفته شده عمل نمایند و این فرم به عنوان گواهی و تعهدنامه مبارزه با پولشویی تلقی میشود.
تفاوت کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی
نکته مهمی که در رابطه با اخذ کارت بازرگانی وجود دارد این است که شما بعنوان شخص حقیقی آن را تقاضا می کنید یا حقوقی. چراکه هر یک از انواع کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی شرایط متفاوتی را برای مالکان به همراه دارند.
کارت بازگانی حقیقی مختص به شخص حقیقی است که بطور انفرادی به صادرات و واردات کالا میپردازد و کارت بازرگانی حقوقی برای شرکت های فعال در این زمینه میباشد.
برای صدور کارت بازرگانی حقیقی ، مدارک و شرایط متقاضی آن را بررسی مینمایند و در صورت دارا بودن شرایط و نداشتن منع قانونی به نام شخص متقاضی کارت بازگانی حقیقی صادر میشود. اما برای صدور کارت بازرگانی حقیقی علاوه بر مدارک و شرایط شرکت متقاضی، مدارک و شرایط مدیرعامل شرکت را نیز مورد بررسی قرار میدهند .
تفاوتی که میان کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی وجود دارد، در محاسبه مالیات بر درآمد می باشد. تمامی شرکت ها فارغ از میزان درآمدی که دارند، موظف به پرداخت 25% مالیات بر درآمد هستند؛ در حالیکه اشخاص حقیقی با زیاد شدن میزان درآمد افراد مالیات بر درآمد آن ها نیز از 15% تا 35% متغیر است.
تمامی مدارک برای دریافت کارت بازرگانی برای هر دو دسته از افراد مشترک است و جز اینکه برای تمدید کردن کارت بازرگانی حقوقی ارائه تسویه حساب های مالیاتی و بیمه تامین اجتماعی و در تمدید کارت بازرگانی حقیقی تنها ارائه تسویه حساب دارایی لازم است.
کارت بازرگانی موقت
کارت بازرگانی موقت به این صورت است که، اجازه فعالیت در امور تجاری و بازرگانی در یک مدت زمان معین را میدهد. این کارت در سه نوع ، ویژه تولیدی ها، ویژه صادرات و ویژه واحدهای غیرتجاری صادر میشود.
ويژه توليدىها براى واردات ماشينآلات توليدى توسط واحدهاى توليدى داراى پروانه، ويژه صادرات براى متقاضيانى که قصد صادرات داشته و ارزش محموله آنها در حد بالا نبوده و ويژه واحدهاى غيرتوليدى (مانند چاپخانهها، درمانگاهها، پزشکان و …) براى واردات ماشين حساب و دستگاههاى پزشکى که داراى کارت بازرگانى نمىباشد براى مدت چند ماه صادر مىگردد. کارت موقت بازرگانی تنها یک بار صادر میشود و قابل تمدید نخواهد بود.
مدارک موردنیاز جهت درخواست کارت موقت بازرگانی به شرح زیر است:
۱. ارائه درخواست همراه اطلاعات کامل متقاضى
۲. کپى شناسنامه شخص حقيقى و کپى شناسنامه مدیرعامل شرکت (جهت تقاضا کارت موقت اشخاص حقیقی)
۳. کپى آخرین آگهی رسمی روزنامه جهت تعیین تاسیس شرکت و معرفی مدیرعامل (جهت تقاضای کارت موقت اشخاص حقوقي)
۴. پرداخت هزینه کارت
۵. مدارک کارگاه / شرکت مثل پروانه بهرهبردارى، کارت شناسایی و پروانه تأسيس شرکت
نکات اخذ کارت بازرگانی
- این کارت به دو صورت حقیقی و حقوقی قابلیت دریافت دارد. در واقع یک شخص میتواند هم به عنوان مدیر عامل یک شرکت بازرگانی و هم به عنوان یک بازرگان برای گرفتن کارت بازرگانی اقدام کند.
- هر شخص (حقوقی یا حقیقی) بیش از یک کارت نمیتواند داشته باشد ودرآمد مشمول مالیات، تعیین کننده مالیات قابل پرداخت خواهد بود و داشتن کارت به تنهایی منتج به تعیین مالیات نمیگردد .برای هر واحد ملکی نیز فقط یک کارت بازرگانی صادر می گردد.
- در مواردی شرایط گرفتن کارت به این صورت است که اشخاص بدون داشتن مدرک دیپلم و کارت پایان خدمت هم میتوانند اقدام کنند.
- اخذ کارت بازرگانی به معنای عضویت در اتاق بازرگانی نیست و عضویت در اتاق بازرگانی هم ملاکی برای صادرات و واردات نیست.
مزایای داشتن کارت
بازرگانانی که دارای کارت هستند دارای مزایای همچون موارد زیر خواهند بود :
- عضویت در اتاق بازرگانی
- امکان ثبت علامت تجاری غیر فارسی
- واردات و صادرات از مناطق آزاد تجاری
- ثبت سفارش و ترخیص کالا
- صادرات کلیه کالاهای مجاز
- شرکت در نمایشگاههای داخلی و بینالمللی
- دریافت حق العمل کاری در گمرک
- صدور ویزای کاری
- صدور گواهی مبدا
موارد معافیت کارت بازرگانی
برخی از افراد حقیقی یا حقوقی برای تجارت نیازی به این کارت ندارند که عبارتند از:
- شرکت های تعاونی مرزنشینان برای ورود کالاهای مورد نیاز خانوارهای مرزنشین طبق فهرست مربوط و در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده و صدور کالاهای ما به ازاء کالاهای وارداتی.
- ملوانان ایرانی شاغل در شناورهایی که بین سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند برای ورود کالاهای مورد نیاز خانواده خود در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده
- پیله وران، برای ورود کالاهای قابل ورود مورد نیاز استان خود و استان های همجوار در صورت اخذ کارت پیله وری و مجوز ورود از اداره بازرگانی شهر یا استان مربوطه.
- کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور در صورت داشتن کارنامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی طبق فهرست مربوط و در حد تعداد، مقدار یا ارزش تعیین شده
- کالاهای مسافرتی ( سوغات – هدایا ) که به تشخیص گمرک برای فروش نمی باشد.